ONTDEK EN BELEEF

TaalOceaan

TaalOceaan is een methode voor aanvankelijk lezen en
taal voor groep 3. TaalOceaan is tot stand gekomen met medewerking van Driestar educatief en KOC Visie. Uiteraard sluit de methode naadloos aan op Taal actief – versie voor de christelijke school, onze taalmethode voor groep 4 tot 8.

Bekijk de TaalOceaan zichtzending

In deze video laten we u graag zien wat er allemaal in de zichtzending van TaalOceaan te vinden is. Van elk product sturen we een aantal exemplaren mee. De demo van de digibordapplicatie met inlog en wachtwoord ontvangt u per mail. Vraag vandaag nog een zichtzending aan.

TaalOceaan is een moderne methode voor aanvankelijk lezen en taal voor groep 3.

De methode kenmerkt zich door:

 • een eigen uitstraling;
 • een sterke nadruk op technisch lezen en spelling;
 • een uitgekiend aanbod voor een leeskwartiertje;
 • een ‘dagelijks’ dictee;
 • veel aandacht voor differentiatie. In de werkboeken worden drie niveaus onderscheiden;
 • een digibordapplicatie die de leerkacht door de les leidt.

Ontworpen door team van leerkrachten

TaalOceaan is gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke
inzichten zoals verwoord door onder andere Dr. Kees Vernooy.
Alle teksten zijn geschreven door professionele christelijke
kinderboekenauteurs. De lessen zijn ontworpen door een team
van leerkrachten met veel ervaring in de alledaagse praktijk van
groep 3.

TaalOceaan is tot stand gekomen met medewerking van Driestar
educatief en KOC Visie. Uiteraard sluit de methode naadloos
aan op Taal actief – versie voor de christelijke school, onze
taalmethode voor groep 4 tot 8.

Materialen

De methode bestaat uit de volgende materialen:

 • 10 prentenboeken
 • 5 Spetterboeken (leeskwartierboeken)
 • 10 Oceaanboeken (lesboeken)
 • 10 werkboeken (inclusief plus-opdrachten)
 • 10 Havenboeken (voor het stimuleren van ouderbetrokkenheid
 • Wandkaarten
 • Klankstroken
 • Digibord-applicatie

Voorschotbenadering

Algemeen

Met behulp van de voorschotbenadering leren kinderen in de kleutergroep kennis maken met het aanvankelijk lezen. Deze benadering is gekoppeld aan de taalmethode TaalOceaan, maar kan ook zonder deze taalmethode gebruikt worden. De lessen/routines zijn praktisch en afwisselend. Voor de leerkrachten is er bij elke les een handleiding met behulp waarvan de lessen gegeven kunnen worden en waardoor de leerkracht/RT-er handreikingen krijgen om het aanvankelijk lezen beredeneerd en volgens de richtlijnen van het slo aan te bieden. Het ontwerp en de ontwikkeling van de methode is gebaseerd op wetenschappelijke inzichten. Bij de lessen zijn werkbladen ontworpen.

Structuur

De voorschotbenadering is gebaseerd op de doelen van het slo. Ook houdt het de structuur aan van de lettervolgorde van TaalOceaan. Dat wil zeggen dat de letters die bij TaalOceaan in thema 1 aan de orde zijn, ook aan bod komen in de voorschotbenadering.

Het aanvankelijk lezen begint met algemene doelen. Er wordt gestart met het een les over het nut van lezen en waar informatie allemaal te vinden is. Daarna komt het fonemisch/fonologisch bewustzijn en het alfabetisch principe aan de orde.

De voorschotbenadering gaat uit van 1 les per week (plus eventuele verdieping bij RT), startend na de herfstvakantie. In totaal worden 32 lessen aangeboden, inclusief verwerking/werkbladen.

Remediëring en differentiatie

In de lessen van de voorschotbenadering worden voor elke les remediëringsmogelijkheden beschreven. Dit remediëren kan met behulp van extra oefeningen, maar ook met behulp van ander materiaal. In de algemene handleiding wordt ingegaan op het hoe, wat en waarom van remediëren, alsook differentiëren, zowel voor kinderen bij wie het aanvankelijk lezen moeilijk als gemakkelijk gaat.

Volgen en toetsen

Er zijn vele toetsen in omloop wat betreft aanvankelijk lezen. Voor de voorschotbenadering wordt geen extra materiaal ontwikkeld om te toetsen. Wel wordt verwezen naar de bestaande toetsen.

schrijfoceaan voorschotbenadering

Zichtzending en Proeflicentie

Bent u nieuwsgierig geworden naar Mijn Hoor Het Woord? U kunt bij ons gratis en vrijblijvend schoolmethodes uitproberen. Om met eigen ogen onze methoden en producten te ervaren kunt u hier een voorproefje bekijken of geheel vrijblijvend een zichtzending aanvragen. Daarnaast staan onze productspecialisten voor u klaar om u van een passende presentatie met advies op maat te voorzien. U kunt voor een periode van 3 maanden een zichtzending bij ons aanvragen. In een zichtzending vindt u een weergave van deze methode qua inhoud, vormgeving en materiaal. Binnen 5 werkdagen na ontvangst kunt u het pakket in huis verwachten. Mocht u graag nog wat langer gebruik willen maken van het zichtpakket? Dat is geen probleem, meld het bij uw accountmanager.

Contact

Meer weten over de methode

Hulp bij de methode?

Helpdesk

Werk je met deze methode en heb je hulp nodig? Je kunt ons bellen of mailen.

Algemene informatie

Klantenservice

Bestellen, leveren en retourneren.
Antwoorden op je vragen over bestellen

Bestel via uw schoolleverancier

Voor het bestellen van de methode kunt u terecht bij een van deze schoolleveranciers
Heutink logo
reinderslogo
derolfgroep