ONTDEK EN BELEEF

SchrijfOceaan

De nieuwe vervangende versie van Schrijffontein

SchrijfOceaan is een schrijfmethode als vervanger van Schrijffontein. Schrijffontein is verouderd en er was vraag naar een schrijfmethode aansluitend bij TaalOceaan.

De schrijfmethode sluit dus aan op TaalOceaan, de moderne methode voor aanvankelijk lezen en taal voor groep 3.

Sinds dit schooljaar is het lesmateriaal voor groep 1 t/m 6 beschikbaar. Het lesmateriaal voor groep 7-8 wordt op dit moment ontwikkeld en zal in het nieuwe schooljaar gebruikt kunnen worden.

De belangrijkste kenmerken van SchrijfOceaan:

  • Gestructureerd en overzichtelijk
  • Uitgebreide digibordsoftware
  • Stilistische en rustige vormgeving
  • Dubbelzijdige wandkaart met schrijfletters en hoofdletters

 

Structuur

De schrijfmethode hanteert in groep 3 dezelfde structuur als TaalOceaan, welke bestaat uit 10 thema’s. Elk thema bestaat uit 4 weken: 3 lesweken en 1 herhalingsweek. Elke lesweek heeft 3 lessen, met elk 2 bladzijden: 1 overtrekbladzijde en 1 zelfschrijfbladzijde, waarbij de richting van de letters met pijltjes worden aangegeven.

Differentiatie

Iedere les bevat suggesties ter remediëring, gericht op de fijne motoriek. Dit kan zowel tijdens de les aangeboden worden als in de herhalingsweek.

Iedere les bevat extra lessuggesties, zodat de letter op verschillende manieren aangeleerd kan worden. Elke les bevat een schrijfpatroon-kleurplaatje voor leerlingen die de lesstof af hebben.

Volgen en toetsen

Elk blok/thema heeft 1 herhalingsweek. In de herhalingsweek komt elke letter opnieuw aan de orde. Hier is een apart oefenschrift voor gemaakt in groep 3. De remediëringsuggesties kunnen in de herhalingsweek worden toegepast.

Materialen: fysiek en digitaal

Groep 1-2
– 3 oefenschriftjes

Groep 3
– 5 oefenschriftjes met elk oefenmateriaal van 2 thema’s/blokken
– 1 cijfer-/schrijfpatronenschrift, dit zou ook eind groep 2 ingezet kunnen worden
– 1 oefenschrift voor herhalingsweken

Groep 4
– 4 oefenschriften

Groep 5
– 2 oefenschriften

Groep 6
– 1 oefenschrift

Er is per leerjaar een map met een algemene handleiding met theoretisch didactische onderbouwing en uitleg en leerkrachtinstructies (uitgeschreven lessen met extra lessuggesties en remediëringsadviezen). Het digibordsoftware bevat presentatiemateriaal (letterplaatje en oefenschriftje), letteranimaties, letterpuzzels, liniatuur en eventuele downloads. Ook is er een wandkaart met schrijfletters (122×122 cm) beschikbaar om in de klas op te hangen.

Proeflicentie

U kunt vrijblijvend voor een periode van zestig dagen een zichtzending bij ons aanvragen. Met deze zichtzending krijgt u een goede en complete indruk van de opzet, werkwijze en vormgeving van de methode. Ter illustratie ontvangt u het lesmateriaal van groep 3.

Contact

Meer weten over de methode

Hulp bij de methode?

Helpdesk

Werk je met deze methode en heb je hulp nodig? Je kunt ons bellen of mailen.

Algemene informatie

Klantenservice

Bestellen, leveren en retourneren.
Antwoorden op je vragen over bestellen

Informeer bij uw schoolleverancier

Voor het bestellen van de methode kunt u terecht bij een van deze schoolleveranciers
Heutink logo
reinderslogo
derolfgroep