LeesOceaan
LeesOceaan is een begrijpend leesmethode voor groep 5-8 die lezen en taal integreert. De methode sluit naadloos aan bij Taalactief 5 (christelijke versie) en richt zich op leesbegrip én leesplezier. Met recente kinderboeken, gestructureerde lessen en afwisselende opdrachten leren kinderen samen lezen, denken en praten over teksten. Zo groeien ze in hun leesvaardigheid en worden gemotiveerde, sterke lezers! LeesOceaan is in ontwikkeling en is gefaseerd te bestellen. Vanaf schooljaar 2025/2026 is groep 5 te bestellen en hierop volgen groep 6 t/m 8.
LeesOceaan uitproberen?
Wilt u LeesOceaan alvast uitproberen? Dat kan, vraag een proefles aan voor groep 5!
Vul het aanvraagformulier in onderaan deze pagina.
Het proefles leeswerkschrift ontvangen?
Bekijk de digitale middelen bij de proefles van groep 5 via de button hieronder.


LeesOceaan in het kort
LeesOceaan biedt thematische teksten die aansluiten bij Taal actief 5 en stimuleert leesplezier met recente kinderboeken. De focus ligt op rijke teksten, waarbij een gestructureerde en doelgerichte lesaanpak zorgt voor optimaal begrip en betrokkenheid. Kortom, LeesOceaan biedt:
- Thematische teksten passend bij Taal actief 5
- Leesplezier door gebruik van recente kinderboeken
- Variatie aan rijke teksten
- De tekst staat centraal
- Gestructureerde lesbeschrijvingen
- Doelgericht lesgeven
LeesOceaan bevat een leerlijn begrijpend lezen voor groep 5 t/m 8. Elke week is er een les begrijpend lezen. De teksten sluiten aan op Taal actief 5 en zijn gevarieerd; zowel verhalen, informatieve teksten als poëzie, krijgen een plaats in de klas. Daarbij is er ook aandacht voor andere teksten, zoals brieven, Bijbelverhalen, recensies en recepten. De moeilijkheidsgraad van de teksten groeit door het jaar heen en biedt uitdaging voor alle niveaus. Moeilijke woorden worden in elke les besproken. Er zijn woordstrookjes beschikbaar om de woorden in te oefenen. LeesOceaan werkt vanuit het directe instructie model, waarbij de leerkracht rolmodel is.
Het basisaanbod bestaat uit twee leeswerkschriften per schooljaar. In elk leeswerkschrift zijn vier thema’s gebundeld. Totaal zijn er 8 thema’s per leerjaar, gekoppeld aan Taalactief 5, maar ook passend bij andere methodes. In het leeswerkschrift staan de leesdoelen, de teksten en de opdrachten voor de kinderen.
De vaste structuur zorgt voor herkenbaarheid bij de kinderen. De lesbeschrijving helpt de leerkracht door de les heen. Voorbereiden van een begrijpend leesles is belangrijk, zodat de leerkracht weet hoe de leesdoelen tot uiting komen en hoe de modeling- en instructiemomenten vormgegeven kunnen worden. De lesbeschrijving geeft aan welke materialen er nodig zijn voor de les en er is een korte beschrijving van de lesinhoud. Verder worden de gebruikte boeken met auteurs genoemd, de inhoudelijke leesdoelen, de leesstrategie die wordt geoefend en de verwachte moeilijke woorden. Een les bestaat uit de volgende zes fasen:
- Vooruitkijken
- Voorkennis activeren
- Tekst lezen
- Woordenschat
- Toepassen leesstrategie
- Terugkijken
In deze fasen is het directe instructiemodel verwerkt.
Uitgangspunten LeesOceaan
LeesOceaan biedt thematische teksten die aansluiten bij Taal actief 5 en stimuleert leesplezier met rijke kinderboekteksten. De lessen volgen een gestructureerde aanpak en versterken leesvaardigheid door de volgende uitgangspunten:
- Thematische teksten passend bij Taal actief 5
- Ruimte voor leesplezier
- Variatie aan rijke teksten uit kinderboeken
- Doelgericht lesgeven met het directe instructiemodel
- Verdiepen in teksten met close reading
- Gestructureerde opbouw en lesbeschrijvingen
- Doorgaande leerlijn leesstrategieën
- Aandacht voor woordenschat

Uitgangspunten uitgelicht
In LeesOceaan staat de tekst centraal. De zes wetenschappelijk bewezen leesstrategieën zijn voor kinderen een hulp middel om teksten goed te begrijpen. Ze sturen het denkproces tijdens het lezen en helpen betekenis te geven aan de tekst. Leesstrategieën zorgen ervoor dat de kinderen actief blijven lezen. In LeesOceaan vertegenwoordigen zes kinderen de leesstrategieën. Bij teksten waarbij verdiepend lezen nodig is om tot leesbegrip te komen, is gebruik gemaakt van de drie fases van Close Reading.
In LeesOceaan wordt het directe instructiemodel gebruikt. Dit is een bewezen aanpak om de leseffectiviteit te verhogen en te zorgen voor succeservaringen en betere leerprestaties. Aan de hand van het GRRIM-model* schuift de verantwoordelijkheid voor het leren geleidelijk van de leerkracht naar de leerlingen. Het GRRIM-model bestaat uit: IK-fase, WIJ-fase, JULLIE-fase en JIJ-fase. De verantwoordelijkheid voor het leren verschuift geleidelijk van de leerkracht naar de leerling. In de lesbeschrijving staan de fasen duidelijk aangegeven en ter ondersteuning van de leerkracht is de modeling uitgeschreven. (*Gradual Release Responsibility Instruction Model)
- Van korte, eenvoudige teksten naar steeds langere, meer complexe teksten.
- Van teksten over onderwerpen die aan sluiten bij de leefwereld van kinderen naar onderwerpen die wat verder van de lezer afstaan.
- Het proces van sturing en modeling naar zelfstandig betekenis verlenen aan teksten.
- Een opbouw in zes leesstrategieën. Groep 5 en 6 werken aan dezelfde doelen. In groep 7 en 8 worden deze doelen uitgebreid en verdiept.
Woordenschat is een vast onderdeel van de les en bestaat uit modeling en gesprek over de moeilijke en/of onbekende woorden die de kinderen tijdens het lezen hebben gemarkeerd. In de lesbeschrijving staan suggesties voor modeling en gesprek. LeesOceaan biedt woordstrookjes aan. Hang deze op een vaste plek in de klas. Er zijn ook lege woordstrookjes beschikbaar om woorden die kinderen aandragen en niet voorgedrukt staan op te kunnen schrijven. Tip: laat kinderen de woorden ook buiten de les om oefenen, dit is nodig om de woorden te laten beklijven.
LeesOceaan biedt mogelijkheden tot differentiatie, zowel tijdens de les als in de opdrachten:
- GRRIM-model: door de IK-, WIJ- , JULLIE- en JIJ-fase verschuift de verantwoordelijkheid geleidelijk naar de leerling. Een zwakke lezer kan de leerkracht langer dichtbij houden door de WIJ-fase toe te passen. Een sterke lezer kan eerder starten aan de JULLIE-fase. De leerkracht kan hierin zelf gepaste keuzes maken.
- Klaar-opdrachten bieden extra verdieping voor vlotte en sterke leerlingen.
- In de algemene handleiding zijn suggesties opgenomen om zwakke lezers meer ondersteuning te bieden om het basisaanbod te behalen.
LeesOceaan maakt groei inzichtelijk door gebruik te maken van een leerdoelmonitor. De leerkracht monitort het leerproces van de kinderen door opdrachten individueel te laten maken en zelf na te kijken. Daarnaast observeert de leerkracht ook tijdens de les. De groei wordt genoteerd in de leerdoelmonitor. De kinderen van groep 5 en 6 krijgen twee jaar de ruimte te groeien en de monitor wordt steeds verder aangevuld. Groep 7 en 8 vormen ook samen één leerproces. Vraagstellingen van methode-onafhankelijke toetsen (zoals bijv. Cito) worden regelmatig in de lessen van LeesOceaan geoefend. Hierdoor worden kinderen voorbereid zonder oefentoetsen. Dit zorgt voor meer leesplezier en blijft het lezen van rijke teksten centraal staan.

Materialen
De materialen zijn praktisch en aantrekkelijk voor zowel leerlingen als leerkrachten:
- Leeswerkschriften (A en B): elk leerjaar bestaat uit twee leeswerkschriften. Hierin lezen en werken de leerlingen. De teksten, illustraties uit de kinderboeken en de opdrachten staan erin. Zo kunnen kinderen markeren en schrijven, want begrijpend leren lezen is ‘doen’!
- Opzoekboekje: een naslagwerk met stappenplannen die ondersteuning bieden. De leerlingen kunnen snel en overzichtelijk leeshoudingen, leesstrategieën en signaalwoorden opzoeken.
- Poster Leesstrategieën: de zes karakters van de leesstrategieën staan op een poster die in de klas opgehangen kan worden. De karakters helpen de kinderen door de les heen. Bijvoorbeeld Vince Vlog, hij helpt je met het stellen van goede vragen.
- Digibordsoftware: het leeswerkschrift is opgenomen in de digibordsoftware. Zo kan de leerkracht duidelijk en overzichtelijk de les geven. Knoppen in de software brengen de leerkracht en de leerlingen naar een juiste pagina’s van het opzoekboekje. Ook zijn er hulpmiddelen beschikbaar, zoals een timer en markeerstift.
- Kopieerbladen en woordstroken: deze zijn printbaar en ter ondersteuning van de les.
- Algemene (digitale) handleiding.
- Boekenpakket: geef het boek van de les een centrale plaats in de klas, zodat de leerlingen enthousiast worden om het te gaan lezen.
Probeer thema 1 en 2 van groep 5 LeesOceaan gratis uit!
Wij nodigen jullie van harte uit om gratis de eerste twee thema’s van LeesOceaan uit te proberen! Meld u nu aan via de onderstaande link om het formulier in te vullen. U ontvangt een bevestiging en informatie wanneer u thema 1 en 2 zult ontvangen. We kijken uit om samen met jullie de leesvaardigheid van de kinderen te versterken!
Proefles leeswerkschrift ontvangen?
Heb je de proefles van het leeswerkschrift ontvangen en wil je ermee aan de slag? Dat kan, bekijk de digitale middelen via de button hieronder.

LeesOceaan - Proefles aanvraagformulier
Let op: de proeflessen worden vanaf april geleverd.